**AHLAN WASAHLAN**

Ikuti Program Ilmu Usahawan dan Herba Perubatan Jawi yang diatur oleh HPA : PBC, PIC, KPJ, Sijil Herbalis : Program HPA
BERSAMA HPA MEMARTABATKAN PRODUK HALAL ISLAM KELUARAN BUMIPUTRA ISLAM

8.05.2009

Lucky Instant Noodle

Berhati-hati dengan Mee segera jenama ini
Photobucket

Berikut adalah berita dari Singapura:
Muis siasat mi segera 'Halal' berperisa babi

Masyarakat Singapura dinasihat berhati-hati memilih makanan

SINGAPURA: Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) menjalankan siasatan mengenai penjualan mi segera berperisa babi yang mempunyai tanda halal di negara itu.
PhotobucketBerita Harian yang melaporkan kenyataan Muis kelmarin berkata bahawa produk berasal dari Bandaraya Ho Chi Minh, Vietnam itu didakwa pengeluarnya memperoleh sijil halal daripada pihak penguasa Islam di negara itu.

"Sementara Muis menyiasat hal ini, kami ingin menasihatkan masyarakat Islam supaya berhati-hati dalam memilih barangan makanan serta memerhatikan juga bahan yang digunakan.

"enting bagi mereka membaca bahan yang digunakan dalam pembuatan produk yang ingin dibeli," kata Muis dalam kenyataan berkenaan.

Pihak berkuasa agama itu juga mengucapkan terima kasih kepada orang ramai yang memaklumkan kepadanya mengenai perkara itu.

Muis pertama kali menerima e-mel mengenai hal itu kelmarin dan membalas kepada pengirimnya dengan berkata bahawa Muis sudah memulakan siasatan membabitkan perkara berkenaan.

Kelmarin, Berita Harian berkenaan melalui halaman Forum surat kiriman seorang pembaca, menyiarkan aduan Amir Amin, mengenai perkara yang sama.

Pembaca terbabit menceritakan pengalaman beliau terjumpa mi segera jenama Lucky Instant Noodle berperisa babi tetapi memiliki label halal di sebuah pasar raya di Woodlands.

Selepas dimaklumkan, pasar raya terbabit segera menarik balik produk berkenaan, kata Amir. – Agensi

dipetik dari http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=350552

6.07.2009

Makanan Keluaran Apollo HARAM dimakan

apolloresize
Kepada semua pengguna2 Muslim,

Saya ingin menasihati anda semua supaya berhenti membeli semua keluaran Apollo Food Industries terutamanya ibubapa yang selalu membeli makanan seumpama layer cake, choco stick dan sebagainya yang selalu keluar iklan di TV . Kejadian ini berlaku kepada saya sendiri.

Saya selalu juga membeli apollo layer cake dlm kuantiti yg banyak untuk anak2 saya sebagai makanan ringan. Anak2 juga selalu mendapat product Apollo setiap kali ada majlis harijadi disekolah (goodie bag yg disediakan oleh parents kepada birthday girl/boy tersebut).

Selama ini saya ingatkan product Apollo ni HALAL sebab keluar kat TV..kalau tak halal, takkan TV boleh lepas ye tak?

Nak jadikan cerita, suatu hari, saya membeli APOLLO CHOCOLATE LAYER CAKE yg plastik pembungkusnya berwarna kuning . Anak2 sempat makan sorang satu. Entahlah, sudah menjadi tabiat saya, suka membaca ingredient yg tertera pada pembungkus makanan, hatta ubat gigi, syampoo dan sebagainya, saya juga suka membaca. Mungkin saya mengambil langkah berjaga2 agaknya.

Tetiba saya terpana bila apa yg saya takuti akhirnya terjadi kepada saya & keluarga sendiri... APOLLO layer cake yg saya beli mengandungi Emulsifier 471, yg kita sudah maklum, mengandungi unsur babi.. Astaghfirullah... Astaghfirullah... Astaghfirullah.. banyak kali saya beristighfar, kerana anak2 saya sudah memakan cake tersebut.

Saya terus memberitahu mereka supaya jgn lagi memakan APOLLO... APOLLO HARAM DIMAKAN !

Saya harap kawan2 sume tolong sebarkan kepada jiran2, kawan2 seagama supaya memesan kepada anak2 kita, jgn lagi memakan product apollo ini.. Bukan saja Apollo Chocolate layer cake, tapi kita patut BANNED semua product keluaran APOLLO kerana semua productnya dikilangkan dikilang yg sama, mesin yg sama, bercampur yg halal dan haram...

Yang buat saya paling sedih, Ada logo HALAL pada plastik pembungkus APOLLO tersebut...

Marilah kita sama2 membenteras penipuan ini dan semoga Allah ampunkan dosa2 kita yg telah termakan benda haram ni...

Emulsifiers yg HARAM:
120,141,160(A), 161,252,300,301,422,430,431,434,435,436,441,470,471,472(AE),473~477,481~483,491,494,542,570,631,635,920 beur & RENNET...

Regards,

Mama
Rawang

dipetik dari: http://finance.groups.yahoo.com/group/D-Usma/message/57

6.02.2009

Senarai Produk HARAM

Untuk Renungan Bersama...
Assalamaualikum Tuan dan Puan
Sekadar memanjangkan maklumat untuk renungan bersama
Babi Sudah Jelas Haramnya .....

Perhatian Kepada Semua Umat Islam

Risalah Ini Diedarkan Oleh Dr. Rasheed Mos, Universiti Malaya Kl,Persatuan Pengguna Malaysia, Majlis Agama Islam Malaysia & Jabatan Kastam Malaysia. Kajian Telah Dibuat Oleh Mahasiswa Utm, UUM, USM,Um, UKM, & CAP

Senarai Barang Yang Mengandungi Lemak Babi :

1. Minyak Masak Lam Soon (Cap Helang & Buruh )
2. Ubat Pearl Cream Arche (Thai)
3. Ajinomoto (Thai)4. Ais Krim Harga Rm1.00 Ke Atas
5. Semua Tauhu Buatan Orang Cina
6. Sabun Lux & Lotion Badan Buatan Malaysia, USA , & Thai
7. Sabun Fab Berbuku
8. Lobak Jeruk
9. Mee & Kueteow Basah (Buatan Cina)
10. Krim Muka Hazeline Snow

Senarai Barang Yg Mengandungi Kulit Babi, Uri & Binatang Yang Tidak Halal:

1. Semua Jenis Serbuk Mee Segera Terutama Maggi
2. Pucuk, Kulit Popia, Fish Cake & Bebola Ikan Buatan Orang Cina
3. Daging Burger Import
4. Sardin, Kari Ayam Dlm Tin & Yong Taufu Buatan Orang Cina
5. Kasut Bola Jenis 'Gold Cup'
6. Berus Gigi Jenis 'Reach'
7. Mee Kering (Sanggol)
8. Semua Sabun Mandi Yang Diimport
9. Ajinomoto Kecuali Keluaran Kilang Lot 5710 Jalan Kuchai Lama Kl
10. Semua Jenis Shampoo Kecuali Keluaran Orang Islam
11. Have Pearl Cream
12. Ramuan Kentucky Fried Chicken & Mc Donald !!!
13. Ubat Kurap Buatan Org Cina
14. Beehon Segera Siam
15. Mee Rebus Tulang & Kiub Perasa Ayam
16. Sabun Mandi Yang Berminyak

Senarai Barang Yang Mengandungi Gelatin Lemak Babi Dan Binatang Tidak Halal:

1. Bosset Wine Gum
2. Dairy Milk Coklat
3. Coklat Cadbury/ Chewing Gum
4. Sugus Strawberry
5. Passer Doily Mixture
6. Trebo Mint Chewing Gum/ Peppermint
7. Scothes Vikmin
8. Share Extra Atrenght
9. Black Current Jelly
10. Royal Gulaman & Decart Oranges
11. Valvis Gelatin
12. Sarung Kapsul Ubat !!!
13. Ais Krim Dalam Bekas Plastik
14. Gula-Gula Fruities
15. Cake Mets Vilber Punch
16. Coklat Cake
17. Tepung Kastard Lady's Choice
18. Semua Jenis Jelly
19. Semua Jenis Gincu Bibir
20. Keseluruhan Jenis Sheisedo
21. Lady's Choice Jelly

Senarai Barang Yang Mengandungi Alkohol Unsur-Unsurnya

1. Barangan Avon Keseluruhannya
2. Pewangi Ketiak Terutama Jenama Vitalis & Concord
3. Minyak Rambut Brylcream (Hijau)
4. Racun Serangga Jenis Spray Seperti Sheltox, Baygon & Mortin
5. Seluruh Ubat Batuk Jenis Sirap
6. Keseluruhan Ball Pen Dakwat Kering
7. Tonik Bayi Grape Water, Tonik Waterberry Compound

Kami Dalam Keresahan Memohon Ampun Dan Maaf Terlewat Memberutahu Perkara Di Atas. Pastikan Pakaian Anda Tidak Terkena Bahan-Bahan Diatas Terutama Pakaian Sembahyang. Tolong Cetak Dan Edarkan Risalah Ini Kpd Semua Saudara Islam Kita.

Confirm - Pringles Potato Chips - Tidak Halal !!

p/s barangan yang dihighlight adalah barangan yg kerap kita guna/pakai !!!

petikan artikel dari http://halalguide.org/Latest_Halal_Info.html ....

Produk Coffee Bean & Starbucks mempunyai E471 ( dari babi )

stabukresize
Salam alaik,
Saya personally boycott Starbucks sebab mereka menyumbangkan 10 % hingga 15 % hasil jualan setiap tahun kepada Israel untuk tujuan Defense Development ( senjata ).


Sekarang ada satu lagi sebab.

Mesej ini disampaikan oleh rakan saya untuk mendapat confirmation Sahabat SIM di sini.
HALIMAH BINTI HAMZAH PASUKAN PETUGAS PROGRAM MS ISO 9002 JABATAN IMIGRESEN MALAYSIA


Please note that all chocolate, vanilla and coffee drinks at Coffee Bean and Starbuck contains E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefides which is from animal origin (pork). Raspberry Frap uses cherries that has been dip n alcohol & the tiramisu contains RUM.
Please pass this message to our muslim friends.
Call JAKIM 03 - 8886 4000 for more information.
Thank you


* Untuk makluman, nombor JAKIM telah bertukar kepada 03-8315 0200.TQ-Admin PPIM-

petikan artikel email pilihan PPIM....

Candy Babi

P/S : PRODUK INI TELAH BERLELUASA DIJUAL DI 7 ELEVEN.candyresize

Tindakan sperti ini bnr2 merupakan satu sandiwara untuk membuatkan umat Islam terpedaya jika kita tidak meniliti dulu kandungan bahan tersebut sblum membelinya..

Maruah umat Islam bagai diperkotak-katikkan oleh orang bukan Islam apbila kita mengguna pakai produk mereka yang mngandungi bhn terlarang ini..

Berhati-hatila apabila membeli barangn agar kita tidak mudah diperdaya.

JADILAH PENGGUNA ISLAM YANG BIJAK DAN BERMARUAH!!!

petikan artikel/komen pilihan PPIM...

Makanan Beku, Islam dipersendakan!!

dadingbabiresize
Saya dan rakan-rakan saya daripada beberapa universiti mengikuti perkembangan industri Halal di Negara ini dengan penuh kebimbangan. Terkini, HDC telahpun dilantik untuk mengambil tugasan mengeluarkan sijil halal daripada JAKIM kepada para pengeluar makanan di dalam dan luar Negara.

Kami melihat perlantikan yang ternampak tergesa-gesa ini akan menghadapi masalah yang lebih besar dan saya risau perlantikan ini merupakan satu langkah ke belakang ke arah usaha Malaysia, sebagai negara Islam untuk mewujudkan halalhub yang dipercayai dan diyakini di dunia. Kini telahpun kedengaran ada Negara seperti Brunei dan beberapa Negara arab tidak menerima pensijilan yang dikeluarkan oleh Malaysia melalui JAKIM. Dalam kekalutan ini semua akta halal yang telah lama dikehendaki oleh pengguna Islam masih tidak kelihatan sejak ianya dicadangkan oleh PPIM lebih sepuluh tahun dahulu. Kenapa ini berlaku? Apakah ada agenda yang kita rakyat tidak ketahui.

petikan artikel email pilihan PPIM....

SARUNG TELEFON KULIT BABI

kulitresize
Tolong berhati-hati bila membeli phone cover kulit. Tolong check that cover carefully. Kalau nampak 3 titik segitiga di kulit itu. Jangan beli. Itu adalah kulit babi. One of my friend beli phone cover ni di Jalan Pasar. Selepas 2 hari memakainya baru dia perasan yang kulit di bahagian dalam phone cover tu ada 3 titik segitiga. Sahihlah ianya dari kulit babi. Beliau membelinya dengan harga RM18. Beliau cuba mencari phone cover lain di KL Sentral dan terkejut, bila jurujual itu menunjukkan phone cover jenis yang sama seperti beliau beli di Jalan Pasar.

Dari situ, bolehlah kita membuat andaian bahawa, phone cover kulit babi ini dah meluas dipasaran. Di harap kawan-kawan dapat mengelakkan diri dari membeli phone cover jenis kulit ini .... Sebar sebarkan berita ini kepada umat Islam yang lain supaya kita tidak terjebak dengan membeli barangan dari kulit Babi ....

petikan artikel dari email pilihan PPIM....